
sursa imagini: specialeducation.departments.pwcs.edu
La prima vedere copilasul pare intruchiparea unui ingeras. Nu plange, nu striga, nu cere nici mancare. Insa, ce ti se pare la inceput o calitate se transforma intr-o slabiciune. In special in perioada cand cei mici incep sa rosteasca cuvinte sau propozitii, apar marile diferente intre comportamentul copiilor sanatosi si al copiilor suferinzi de autism. Ce este autismul? O intrebare la care nici cei mai experimentati cercetatori nu pot raspunde!
Pentru familiile acestor copii este foarte important sa afle cat mai multe informatii despre aceasta stare. Cum imi place mie sa spun si nu ‚boala’, denumirea folosita de catre majoritatea redactorilor de articole.
Din pacate am reusit sa observ de aproape un copilas suferind de autism. Face parte din familia mea. Pe cand, noi rudele am incercat sa identificam toate semnele ingrijoratoare in cazul copilului, parintii au ales sa neglijeze importanta unui examen psihologic sau medical.
Intr-adevar prima reactie a parintilor, este frustrarea. Insa, traim intr-o epoca in care internetul ne poate oferi raspunsuri la intrebarile noastre. Mai important este sa cunoastem sau sa citim despre alte familii care se confrunta cu aceeasi problema.
Cauzele posibile ale autismului
Potrivit ultimelor cercetari stiintifice cauzele aparitiei autismului ar putea fi:
- mostenirea acestei afectiuni in cazul familiilor unde au mai existat cazuri de autism;
- un tipar al ADN-ului din lichidul seminal al tatilor;
- gene speciale, declanseaza autismul sau boli genetice si anomalii cromozomiale;
- tulburare in dezvoltarea sistemului nervos central;
De aceea este important ca parintii sa uite de teoriile conform carora stresul din timpul sarcinii, mediul familial nefericit si lipsa de afectiune a mamei (teoria ‚mamei refrigerator’ a lui Bettleheim) sunt legate de aparitia autismului.
Semnele autismului
Autismul nu poate fi diagnosticat in momentul nasterii. Semnele devin vizibile intre 1,5-3 ani. In cazul copiilor retardati mental, autismul poate fi detectat mai repede. Insa, exista cazuri cand inteligenta copilului este medie sau superioara. In astfel de situatii diagnosticarea devine un proces mai complex.
Exista intr-adevar cateva cazuri de copii suferinzi de autism, dar cu o inteligenta superioara. Insa, 70-75% dintre pacienti au un nivel scazut de functionare intelectuala. In cazul acestor persoane apar alte probleme de sanatate precum: paralizia cerebrala, epilepsia, dislexia sau hiperactivitatea.
Izolarea sociala respectiv capacitatea redusa de a empatiza sunt cateva dintre simptomele autismului. In functie de gradul conditiei deosebim 4 grupuri de persoane:
- pacientii ‚distanti’,
- ‚pasivi’,
- ‚activi dar bizari’
- si ‚nenaturali’.
Primele semne care ar trebui sa te puna pe ganduri, sunt:
- copilul nu reactioneaza la comunicare,
- nu initiaza o interactiune,
- acorda foarte putina atentie reactiilor altora
- respectiv nu sustin contacte sociale.
Problemele de comunicare apar de la o varsta frageda. Persoanele care sufera de autism nu dau dovada de un comportament spontan cand vine vorba de atingerea, obtinerea unor obiecte. Acesti copii nu arata cu degetul, nu rostesc silabe de cuvinte si nu simt importanta unui comportament de cerere.
Pe parcursul dezvoltarii, pictogramele, limbajul semnelor si fotografiile ii pot ajuta in comunicare. In anumite cazuri pacientii invata sa vorbeasca, insa, in limbajul lor se pot observa repetitiile, vocea cantata sau monotonia respectiv neologismele. Inabilitatea de a intelege expresiile faciale, gesturile si reactiile altora sunt consecintele tulburarilor la nivelul comunicarii non-verbale.
Tiparele in jocurile copiilor care sufera de autism pot fi:
- atingerea unor suprafete,
- colectionarea unor obiece,
- preocuparea bizara pentru anumite lucruri,
- lovirea capului,
- mormaitul repetitiv
- si privirea obiectelor care se rotesc.
Fiecare copil care sufera de aceasta conditie este unic! De aceea trebuie sa solicitam ajutorul unui expert.

sursa imagini: www.autismepicenter.com
Metodele de evaluare ale autismului
Specialistii folosesc mai multe metode de evaluare pentru depistarea autismului. Examinarea starii de sanatate, a capacitatii vizuale si auditive respectiv observarea pacientilor in medii diferite sunt cateva dintre tehnicile care ii ajuta pe medici sa identifice aceasta conditie.
Terapiile alternative sunt foarte putine, mai ales in Romania. Din nefericire, tara noastra nu este pregatita pentru tratarea pacientilor care sufera de autism. Trainingurile tinute pentru parinti sunt singura metoda pentru a informa publicul despre felul in care poate fi controlat comportamentul acestor copii.
Din pacate in Romania, una din sursele de informare despre autism, o reprezinta mediul virtual. Cauta pe internet forumurile si site-urile dedicate acestui subiect. Anunta-ne printr-un comentariu daca ai gasit un articol interesant!
The post Ce este autismul? appeared first on trenda.ro.