Quantcast
Channel: trenda.ro
Viewing all articles
Browse latest Browse all 228

Obiceiuri botez. Sfaturi de care sa tii cont

$
0
0

Pentru ca am avut placerea si onoarea de a fi nasa de botez, m-am hotarat sa va impartasesc cateva din obiceiurile pe care le-am intalnit in cadrul ceremoniilor crestin ortodoxe. Aceste obiceiuri pentru un botez ortodox, difera de la o zona la alta, dar, din experienta mea sunt asemanatoare. Au la baza cele mai importante obiceiuri botez ortodox traditional.

Citind aceste randuri vei descoperi cele mai intalnite traditii de botez, dar si, sper eu, sfaturi utile despre obiceiuri botez nasi, obiceiuri botez moasa si obiceiuri botez biserica. Sper ca acestea te vor asigura de desfasurarea in bune conditii a acestui tip de ceremonie speciala.

Obiceiuri botez. Sfaturi de care sa tii cont

surs: str.crestin-ortodox.ro

Obiceiuri botez ortodox: data botezului

Potrivit traditiilor vechi, botezul se facea in a opta zi de la nasterea copilasului. Insa, acest lucru s-a schimbat pe parcurs. In prezent Biserica Ortodoxa recomanda ca botezul copilului sa fie cel tarziu la 40 de zile de la momentul nasterii indiferent daca data intra sau nu in perioada de post.

In majoritatea cazurilor copiii din Romania sunt botezati la aproximativ 6 saptamani de la nastere. Parintii aleg nasii din familie respectiv o moasa care este asemenea nasilor, un parinte simbolic.

Datoria moasei

Chiar daca obiceiul de a alege o moasa isi are originea in cultura deceniilor trecute, Biserica pastreaza importanta acestei traditii de botez. Responsabilitatea moasei este aceea de a achizitiona hainutele bebelusului pentru eveniment: costumas, lenjerie. Ea va fi cea care va duce copilul in brate la biserica si il va inmana nasei. Bineinteles toata procedura se desfasoara sub binecuvantarea preotului.

Datoriile nasilor

Pe langa obligatiile morale de a vorbi copilului despre credinta si a-l duce la biserica, nasii au anumite sarcini in timpul ceremoniei religioase. Nasa are un rol foarte important pe parcursul botezului. Ea devine mama spirituala a bebelusului.

  • Ce trebuie sa cumpere nasa pentru botez?

Nasii trebuie sa cumpere ‚panza de botez’ sau panza de mir care consta intr-un material alb, necusut, cu o lungime de cel putin doi metri, folosit pentru a-l infasura pe copilas dupa ce este scos din apa sfintita. Potrivit traditiilor mai vechi, materialul nu trebuie sa fie prea lung pentru ca, fetita sau baietelul se va casatori prea tarziu, sau prea scurt pentru ca atunci se va marita/ insura prea repede. :) Ce dragut! :)

Betelia este un material alb sfintit de preot pe parcursul botezului. In trecut parintii legau copilul cu fasia respectiva, insa, traditiile s-au schimbat. In prezent se face o funda din material si se pune la capul bebelusului pentru a-l proteja de energiile negative si de boli.

Lumanarea este un accesoriu la fel de important in botezul ortodox asemenea accesoriilor mentionate anterior . Aceasta trebuie sa fie alba sau bej din ceara naturala. In ultima vreme lumanarea este impodobita cu flori sau fundita roz sau albastra, in functie de sexul bebelusului. Un alt obicei este stingerea lumanarii pe tocul usii de la camera nou-nascutului. De asemenea, se practica pastrarea acestui obiect in casa sau unii parinti ofera lumanarea preotului pentru a-l folosi in momentul in care iese cu Sfintele Daruri.

Nasii de botez au sarcina de a cumpara o sticluta de ulei de masline care va fi sfintit de preot si folosit pentru a unge copilasul, in primul rand, dupa baita dupa botez pe urma dupa fiecare baita. Nasa poate saruta bebelusul inainte de botez pentru ca el/ea sa aiba gropite. :)

Apoi exista alte traditii pe care le pastreaza parintii spirituali. Achizitionarea unui trusou botez biserica (hainutele purtate de copilas). Trusoul contine urmatoarele piese: body, ciorapi, rochita, pantalonasi, pantofi, hainuta respectiv o caciula sau o palarie.

De asemenea pentru ceremonia de botez se mai pregateste o cruciulita sau o iconita pentru a fi sfintita. Mai mult in unele cazuri nasii vor cumpara alte lucruri necesare pentru botez precum: un sapun nou alb pentru preot, 2 prosoape curate albe, unul pentru preotul care se va spala pe maini inainte de scaldarea bebelusului respectiv, un prosop pentru bebelus, o paturica, o sticla de vin rosu, foarfeca si cutiuta pentru par, scutece si servetele umede iar in ultimul rand, bomboane sau dulciuri pentru servit invitatii in biserica.

  • Obiceiul ‚luatul mirului

Potrivit traditiilor, a doua zi de la botez, nasa va face baita bebelusului. Nimeni nu are voie sa-l pupe pe bebelus si sa-l strige pe nume inainte de baita respectiva. Nasa va fi prima care are dreptul la aceste privilegii. :)

Lucrurile necesare pentru aceasta ceremonie: hainute noi, jucarii. De asemenea se vor pune in apa in care va fi spalat bebelusul, urmatoarele accesorii: flori, aur, argint, bani, busuioc, piper, lapte, miere de albine si orez.

In primul rand se pun carti sub cadita, pentru ca bebelusul sa devina o persoana silitoare. Nasa pregateste apa in care va pune fasia, petale de flori, cereale (porumb sau grau pentru ca bebelusul sa devina o persoana cinstita si bogata), un ban de argint, o lingurita de miere (sa fie dulce), busuioc (sa fie frumos), romanita si menta (sa fie sanatos si sa creasca) si bijuterii (o verigheta sfintita). Se aprinde chiar si lumanarea sfintita. La sfarsitul baitei, bebelusul va fi strigat pe nume.

Dupa baie, copilasul va fi uns cu uleiul sfintit sau ‚mir’ si imbracat. Pe urma se va sparge un ou sub panza de mir. Cu legatura de busuioc se va atinge copilul in diferite parti ale corpului: sa vada tot ce se intampla, sa auda numai sfaturi bune si ca picioarele sa il duca intotdeauna acasa.

Apa in care a fost scaldat bebelusul se toarna la radacina unei plante sau a unui copac. Fasia se pune la uscat preferabil pe o oglinda. Obiectele scoase din apa vor fi pastrate de parinti intr-o cutiuta alaturi de suvita de par taiata pe parcursul ceremoniei de botez.

Nasa va da mamei bebelusul chiar dupa baita. Ea va repeta de trei ori urmatoarele cuvinte: „ti-am luat un pagan ti-am adus un crestin”, nasul la randul lui va face face semnul crucii si va stinge lumanarea la tocul usii.

In majoritatea cazurilor parintii vor pregati cadouri pentru nasii de botez. Aceste cadouri pot fi simbolice sau pretioase in functie de preferinte. O iconita, o rama foto cu imaginea bebelusului respectiv un set de bibelouri se dovedesc a fi ideale pentru un cadou nasi.

Afla totul despre botez, respectiv ce trebuie cumparat pentru botez din ghidul nostru detaliat. Doresti sa completezi acest editorial cu alte traditii interesante? Lasa-mi un comentariu mai jos. :)

 

The post Obiceiuri botez. Sfaturi de care sa tii cont appeared first on trenda.ro.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 228

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48